Potencjał paszowy, energetyczny i ekonomiczny upraw ślazowca pensylwańskiego na glebach lekkich, odłogowanych i rekultywowanych
Tytuł projektu: Potencjał paszowy, energetyczny i ekonomiczny upraw ślazowca pensylwańskiego na glebach lekkich, odłogowanych i rekultywowanych
Numer projektu: BIOSTRATEG1/270745/2/NCBR/2015
Akronim: BioSida
Projekt realizowany przez Konsorcjum: Bioelektrownie Świętokrzyskie –MK- Stoki Duże (Lider), Politechnika Częstochowska, Uniwersytet Warmińsko -Mazurski Finansowanie: Biostrateg - Strategiczny program badań naukowych i prac rozwojowych, przygotowany przez Radę NCBR i zatwierdzony przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Wartość projektu: 10 387 408,35 zł
Dofinansowanie: 7 401 691,40 zł
Okres realizacji: 2015-2019
Opis projektu: Celem głównym projektu było opracowanie kompleksowej technologii wykorzystania rośliny występującej pod nazwą ślazowiec pensylwański (Sida Hermaphrodita) na potrzeby energetyczne, paszowe i do użyźniania gleb słabych. Opracowana technologia ma na celu przetwórstwo ślazowca w celu uzyskania nowych produktów na rynku nawozów, pasz i paliw odnawialnych. Tymi produktami są: nawóz ekologiczny wzbogacony biowęglem i popiołem ze ślazowca, pasza w postaci kiszonki oraz paliwa odnawialne stosowane jako kiszonka dla biogazowni rolniczej i karbonizat jako substytut węgla do kotłów z paleniskami węglowymi.
Rezultatem prac było opracowanie następujących technologii realizowanych w poszczególnych zadaniach projektu:
- technologia efektywnej uprawy i zbioru ślazowca – zarówno biomasy zielonej jak i suchej;
- technologia przygotowania wsadu do biogazowni rolniczej i prowadzenia fermentacji metanowej w tej biogazowni. Określono podstawowe parametry technologiczne procesu fermentacji metanowej, w tym hydrauliczny czas zatrzymania, obciążenie komory ładunkiem zanieczyszczeń, początkowe uwodnienie substratu. Oceniono wpływ zastosowania metod wstępnego przygotowania substratu na efektywność produkcji biogazu, w tym dezintegrację ultradźwiękową, kawitacje hydrodynamiczną oraz termiczna depolimeryzację z zastosowaniem promieniowania mikrofalowego. Opracowano metodę intensyfikacji procesu fermentacyjnego poprzez mikrofalowe stymulowanie osadu beztlenowego;
- technologia produkcji kiszonki na potrzeby paszy dla wybranych zwierząt hodowlanych ze szczególnym uwzględnieniem bydła mięsnego. Określono technologię zakiszania i przechowywania kiszonek z biomasy ślazowca, oceniono przydatność do zakiszania zielonki ze ślazowca. Przeprowadzono badania wskazujące że ślazowiec może stanowić źródło wartościowej paszy w formie kiszonki dla bydła mięsnego i mlecznego zastępując kiszonkę z traw, kiszonkę z lucerny lub susz z lucerny;
technologia produkcji brykietu biowęglowego (karbonizat) z procesu termicznej obróbki (toryfikacja/piroliza) ślazowca do wykorzystania jako substytut węgla do kotłów grzewczych;
opracowanie nt. wykorzystania popiołu ze spalania brykietu biowęglowego do użyźniania gleb słabych.
Strona projektu