Grupa docelowa: Studenci i studentki kierunku: Biotechnologia
Stopień kształcenia: IV-VII semestr I stopnia, II stopień
Liczba miejsc: 1 cykl - 10 osób
Czas trwania formy wsparcia: 2 dni x 8 godzin

Planowany program dla formy wsparcia:

  • Organizacja pracy w laboratorium molekularnym,
  • podstawowe zasady bezpiecznej pracy,
  • podstawowe informacje na temat metody PCR i real-time PCR,
  • izolacja DNA oraz sposoby oceny skuteczności tego procesu,
  • wyposażenie pomiarowe stosowane w badaniach PCR i real-time PCR oraz sposób jego nadzorowania,
  • sposoby monitorowania ilości produktów powstających w reakcji real-time PCR,
  • sposoby optymalizacji reakcji PCR i real-time PCR,
  • rodzaje elementów kontrolnych stosowanych w PCR,
  • gen referencyjny,
  • interpretacja wyników badań,
  • walidacja metody PCR i real-time PCR,
  • wykrywanie niebezpiecznych, a powszechnie występujących patogenów: Borrelia burgdorferi s.l., B. miyamotoi, Babesia spp., Riskettsia spp., Anaplasma phagocytophilum (dopuszcza się zmianę patogenów jednak omówione powinno być min. 5 gatunków)  w kleszczach i materiale biologicznym,
  • przedstawienie metod izolacji materiału genetycznego (DNA/ RNA) z kleszczy,
  • analiza materiału genetycznego metodą Real Time PCR oraz klasycznym PCR w kierunku: Borrelia burgdorferi s.l., B. miyamotoi, Babesia spp., Riskettsia spp., Anaplasma phagocytophilum (dopuszcza się zmianę patogenów).

Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Logo Politechnika Częstochowska uczelnią dostępnąPolitechnika Częstochowska uczelnią dostępną.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Logo Fundusze EuropejskieFlaga PolskiLogo Narodowego Centrum Badań i RozwojuFlage Unii Europejskiej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Więcej o plikach cookies i o ochronie Twojej prywatności przeczytasz w Informacje o cookies.

Zapisano