Potencjał paszowy, energetyczny i ekonomiczny upraw ślazowca pensylwańskiego na glebach lekkich, odłogowanych i rekultywowanych

18.09.2021

Tytuł projektu: Potencjał paszowy, energetyczny i ekonomiczny upraw ślazowca pensylwańskiego na glebach lekkich, odłogowanych i rekultywowanych

Numer projektu: BIOSTRATEG1/270745/2/NCBR/2015

Akronim: BioSida

Projekt realizowany przez Konsorcjum: Bioelektrownie Świętokrzyskie –MK- Stoki Duże  (Lider), Politechnika Częstochowska, Uniwersytet Warmińsko -Mazurski Finansowanie: Biostrateg - Strategiczny program  badań naukowych i prac rozwojowych, przygotowany przez Radę NCBR i zatwierdzony przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Wartość projektu: 10 387 408,35 zł

Dofinansowanie: 7 401 691,40 zł

Okres realizacji: 2015-2019

Opis projektu: Celem głównym projektu było opracowanie kompleksowej technologii wykorzystania rośliny występującej pod nazwą ślazowiec pensylwański (Sida Hermaphrodita) na potrzeby energetyczne, paszowe i do użyźniania gleb słabych. Opracowana technologia ma na celu przetwórstwo ślazowca w celu uzyskania nowych produktów na rynku nawozów, pasz i paliw odnawialnych. Tymi produktami są: nawóz ekologiczny wzbogacony biowęglem i popiołem ze ślazowca, pasza w postaci kiszonki oraz paliwa odnawialne stosowane jako kiszonka dla biogazowni rolniczej i karbonizat jako substytut węgla do kotłów z paleniskami węglowymi.

Rezultatem prac było opracowanie następujących technologii realizowanych w poszczególnych zadaniach projektu:

  • technologia efektywnej uprawy i zbioru ślazowca – zarówno biomasy zielonej jak i suchej;
  • technologia przygotowania wsadu do biogazowni rolniczej i prowadzenia fermentacji metanowej w tej biogazowni. Określono podstawowe parametry technologiczne procesu fermentacji metanowej, w tym hydrauliczny czas zatrzymania, obciążenie komory ładunkiem zanieczyszczeń, początkowe uwodnienie substratu. Oceniono wpływ zastosowania metod wstępnego przygotowania substratu na efektywność produkcji biogazu, w tym dezintegrację ultradźwiękową, kawitacje hydrodynamiczną oraz termiczna depolimeryzację z zastosowaniem promieniowania mikrofalowego. Opracowano metodę intensyfikacji procesu fermentacyjnego poprzez mikrofalowe stymulowanie osadu beztlenowego;
  • technologia produkcji kiszonki na potrzeby paszy dla wybranych zwierząt hodowlanych ze szczególnym uwzględnieniem bydła mięsnego. Określono technologię zakiszania i przechowywania kiszonek z biomasy ślazowca, oceniono przydatność do zakiszania zielonki ze ślazowca. Przeprowadzono badania wskazujące że ślazowiec może stanowić źródło wartościowej paszy w formie kiszonki dla bydła mięsnego i mlecznego zastępując kiszonkę z traw, kiszonkę z lucerny lub susz z lucerny;
    technologia produkcji brykietu biowęglowego (karbonizat) z procesu termicznej obróbki (toryfikacja/piroliza) ślazowca do wykorzystania jako substytut węgla do kotłów grzewczych;
    opracowanie nt. wykorzystania popiołu ze spalania brykietu biowęglowego do użyźniania gleb słabych.


Strona projektu

Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Logo Politechnika Częstochowska uczelnią dostępnąPolitechnika Częstochowska uczelnią dostępną.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Logo Fundusze EuropejskieFlaga PolskiLogo Narodowego Centrum Badań i RozwojuFlage Unii Europejskiej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Więcej o plikach cookies i o ochronie Twojej prywatności przeczytasz w Informacje o cookies.

Zapisano